L' Ajuntament de Tortosa imposa retirar el Monument a la Batalla de l'Ebre

 

Tortosa, 7 de juny de 2021 

L’Ajuntament de Tortosa ha imposat retirar el monument a la Batalla de l’Ebre sense respectar el resultat de la 
consulta ciutadana de l’any 2016. La moció presentada pel COREMBE per demanar respecte per la decisió de la 
ciutadania ha estat finalment rebutjada amb els vots de la CUP, ERC, MOVEM i PSC, abstenció de Junts i ha votat a favor de la moció Ciutadans.

La moció presentada pel COREMBE comptava amb el suport de 1.400 signatures de tortosins i tortosines, que es van recollir en menys de 10 dies. A la moció, el col·lectiu reclamava respecte pel resultat de la consulta feta al 2016 per l’Ajuntament de Tortosa i també la revocació de totes les accions que s’han promogut per desmantellar el monument. A més a més, el col·lectiu també sol·licitava tornar a catalogar el monòlit, anul·lar el permís d’obres pel seu desmantellament i gestionar amb la Generalitat de Catalunya un pressupost per a la seva reinterpretació. 

El COREMBE ha assenyalat que la consulta i el redactat de les dues preguntes fetes a la ciutadania va ser acordat i consensuat per la gran majoria dels grups polítics que avui integren l’ajuntament, “fins i tot personalment per alguns de vostès que estan avui en aquest ple” ha expressat el portaveu del COREMBE, Josep Otero. També es van comprometre a respectar el resultat. 

“Han tingut 5 anys per fer-ho, i en canvi, actuar ara com si aquesta consulta no hagués existit és, al nostre parer, un menyspreu a la ciutadania i un acte totalitari” ha afegit Otero. “Cal denunciar que avui aquests partits han traït la confiança i la paraula donada als Tortosins i Tortosines”, ha sentenciat.

El COREMBE ha lamentat que l’opció votada per l’ajuntament de Tortosa demostra que només són partidaris del ‘dret a decidir’ si guanya una opció que ells defensen, a la vegada que imposen l’opció minoritària. 

En el darrer POUM aprovat per l’ajuntament es va acordar la inclusió del Monument, en el “catàleg d’edificis i 
conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat de Tortosa”. Res ha canviat des d’aquella data: el monument continua sent el mateix i, per tant, res justifica que ara, sense que hagi cap mena d’alteració ni modificació, s’hagi emprès el camí contrari i s’hagi procedit a la seva descatalogació. 

El consistori tampoc es pot emparar en la normativa vigent per retirar-lo, ja que el Parlament de Catalunya no ha aprovat encara la llei de memòria històrica i la llei estatal permet que es mantinguin aquests monuments quan hi ha raons artístiques o arquitectòniques darrere. 

El COREMBE ha defensat que treure el monument serà deixar un buit a la ciutat i es deixarà passar novament
l’oportunitat de que Tortosa es pugui afegir als espais de la Batalla de l’Ebre, i constituir-se com un punt d’atracció turística sobre aquest esdeveniment històric.

En relació a l’argument defensat per alguns regidors de “es fa tard”, des del COREMBE han lamentat que sigui 
l’ajuntament qui no ha complert els seus compromisos amb la ciutadania i han defensat que no es pot culpar als veïns i veïnes del procés. El col·lectiu també ha criticat que s’aposti per la construcció d’una passarel·la quan només fa uns anys es va invertir més d’un milió d’euros en ampliar els vorals del Pont de l’Estat.

El COREMBE també ha carregat contra la manca de coherència viscuda durant el ple, on un partit polític ha 
demanat en una altra moció que es respecti tot el que s’aprova al ple de l’ajuntament, però mentrestant s’hagi 
aprovat no escoltar la veu de més de 5.000 ciutadans i ciutadanes de Tortosa. 

El ple d’avui ha servit per veure com els partits polítics han perdut la memòria davant els compromisos adquirits, han traït la confiança dipositada pels tortosins i tortosines i no han defensat els interessos de la ciutat davant d’altres institucions que, amb menyspreu, han vingut a donar lliçons de democràcia. 

Per últim, el portaveu del COREMBE, Josep Otero, ha defensat que “promoure la memòria històrica i la pau és 
feina de tothom. L’objectiu és construir i no destruir, treballar per la pau i la cohesió social.”

Otero també ha insistit que “cal donar a Tortosa l’oportunitat de posicionar-se com a ciutat que impulsa la 
concòrdia i, a més a més, per fer créixer el seu potencial històric i turístic. Plantegem un futur amb la reinterpretació d’un actiu important de la ciutat, que ens pot portar a ser referents d’una societat moderna que ha sabut transformar el monument en un nou element a la ciutat, on tothom si senti representat i que no pugui ofendre a ningú”   corembetortosa@gmail.com